Så kommer du igång och cyklar MTB

Är du sugen på att börja med MTB och spendera många härliga timmar i skogen bland rötter, stenar, grus och lera? Här ger vi dig några bra kom igång tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av din MTB-cykling.

Investera i en bra mountainbike

Investera i en bra MTB-cykel och välj en mountainbike med rätt storlek och rätt typ av dämpning för just din cyklingstil och terräng. Här kan det vara värt att göra lite research och få hjälp från experter i en av våra cykelbutiker för att hitta rätt modell för just din cykling.

Börja med enkla spår

Som nybörjare är det viktigt att lära känna sin cykel och sin egen förmåga innan man ger sig ut på för svåra stigar. Börja därför med enkla och välmarkerade mountainbikeleder i din närhet innan du ger dig på svårare spår.

Använd rätt utrustning

Det är viktigt att vara klädd rätt och ha rätt utrustning när du cyklar i terräng och var beredd på alla sorters väder. Ha på dig en cykelhjälm, handskar, cykelbyxor med vaddering samt kläder som är lämpliga för väder och terräng.

Lär dig de grundläggande teknikerna

Lär dig att kontrollera cykeln genom att behärska grundläggande tekniker som att växla, bromsa, svänga och hantera hinder. Ta gärna även en cykelkurs eller be någon erfaren cyklist om hjälp och råd.

Bygg upp din kondition gradvis

MTB kan vara fysiskt krävande, så se till att du bygger upp din kondition gradvis. Börja med kortare och lugnare turer och öka sedan intensiteten och tiden successivt när du blir starkare.

Träna balans och styrka

Förbättra din cykelfärdighet genom att träna på balans och styrka. Du kan göra övningar som att cykla på enbenta, hoppa över hinder eller träna med vikter för att stärka dina muskler. Även träningsformer som bodybalance och yoga är bra komplement till cyklingen för att utmana balansen.

Utforska nya leder och tekniker

När du fått grepp om MTB-tekniken och känner dig mer bekväm, gå utanför dina vana leder och experimentera mer. Testa en annan utmanande terräng och tekniker för att utveckla dina färdigheter och ha kul.

Ta hand om din cykel

Genom att ta hand om din cykel med kontinuerlig rengöring, smörjning och service säkerställer du både funktionaliteten och livslängden på din MTB. Och glöm inte att vi utför service på många ställen i landet.

Ha kul och var tålmodig

Kom ihåg att MTB handlar om att ha kul och njuta av naturen. Var tålmodig med dig själv och ta det lugnt i början. Ta dig tid att lära känna din cykel och din egen förmåga, och var inte rädd för att göra misstag och lära av dem.