Checka av cykeln inför våren!

Våren är på intågande och gatorna snart fria från grus! Det är då cykelsäsongen drar igång på allvar. Här guidar vi dig så att du snabbt kan ge dig ut på första cykelturen.

Tvätta cykeln noggrant med ljummet vatten och ett rengöringsmedel. Var försiktig om du använder starka avfettningsmedel då det lätt kan tränga in och lösa upp fett i lager och på andra ställen där fettet gör nytta. Se därför till att bara använda avfettningsmedel på utvalda områden som t.ex. kedjan och kassett. Undvik även högtryckstvätt vid skruvar och läkage där vattnet lätt kan tränga in och rost kan uppkomma. Efter att du har tvättat cykeln kan du torka av den med en trasa.

Kontrollera så att inga muttrar och skruvar är lösa samt att alla cykeldelar så som hjul, ekrar, pedaler mm sitter på plats och att inget glappar.

Se över drivlinan där kassett, kedja och vevparti ingår. Dessa delar ska vara rena, fria från rost och lagom infettade. Se över om delarna börjar bli nedslitna eller om kedjan är slapp och har sträckts för mycket. När du har tvättat kedjan är det viktigt att du smörjer in den med kedjeolja. Efter att du har droppat på länkarna kan du ta en trasa och torka av överbliven olja.

Kolla slitaget på däcken. Är mönstret på däcken okej och inte för slitna? Ett slitet däck ger sämre väggrepp och det blir lättare att få punktering. Om båda däcken är i bra skick kan du kontrollera däcktrycket och pumpa upp dem. Tänk på att luft sakta går ur slangen med tiden och det därför är bra att löpande pumpa upp. Med rätt lufttryck rullar du lättare och skyddar däcken bättre mot genomslag och punkteringar.

Kontrollera så bromsarna fungerar. Har du klassiska v-bromsar (fälgbromsar), så titta efter att hela klossen tar ordentligt mot fälgen och att de inte är nedslitna. För dig med skivbromsar, se efter att du har belägg kvar på bromsklossarna.

Tänk på att regelbunden service och check förlänger livslängden på cykel men alla cykeldelar är slitvaror och behöver förr eller senare bytas ut. Förutom att kedjan kanske behöver bytas ut så kanske du är i behov av en bekvämare sadel, eller ta steget över till SPD-pedaler? Eller varför inte ett par sköna ergonomiska handtag på pendlarcykeln?

Och glöm inte att majoriteten av våra butiker också erbjuder cykelservice där våra experter går igenom din cykeln så att du kan känna dig säker när du ger dig ut på cykelturen!

Hitta din butik här!


Lycka till med din vårcykling!