Så optimerar du din cykelpendling

Att cykelpendla är någonting som blir allt vanligare och ger många fördelar jämfört med att ta bilen eller åka kollektivt. Du får inte bara vardagsmotion och frisk luft, det är också miljövänligt, billigt och du sparar tid när du slipper köer! För den ovane kan det dock vara en utmaning att komma igång med cykelpendlingen och hålla motivationen uppe. För att optimera din cykelpendling finns det några saker som är viktigt att tänka på. Här guidar vi dig med tips och råd!

Välj rätt cykel!

A och O när man ska cykelpendla är såklart att en cykel. Många som redan cykelpendlar gör det dock på ”fel” cykel. Kanske har du en gammal ärvd modell som funkar för kortare turer då och då men ska du pendla blir det enklare och går snabbare på rätt cykel. Några frågor du ska ställa dig innan du väljer cykel är:

Hur ofta och hur långt cykelpendlar du?

Hur ofta du tänker ta cykel spelar stor roll i valet av pendlarcykel. Tänker du använda den varje dag kan det vara värt att lägga en extra slant på cykeln då de lite finare modellerna håller extra länge. Pendlar du inte lika ofta eller bara kortare sträckor klarar du dig oftast bra med en enklare modell. Fundera då också över vad du har för budget men tänk också på det du sparar in genom att inte behöva ta bilen eller bussen/tåget/spårvagnen.

Vad vill du ha ut av cyklingen?

Är målet motion och att bli svettig eller vill du helst bara slippa köer och komma fram utan en enda svettdroppe? Elcykel passar de som inte vill bli svettiga men kan även de innebära puls och motion, det avgör du själv beroende på hur mycket elassistans du har! Vill du pendla med träning som mål så finns det sporthybrider eller racercyklar som är anpassade som träningscyklar. Tänk också på att om du vill träna på din nya cykel är det bra med lite fler än 3-7 växlar.

Hur ser vägen ut till och från jobbet?  

En övervägande majoritet av allt cykelpendlande sker förstås på asfalt men det kan även förekomma grusstigar. Både asfalterade vägar och grusade kan dock vara olika med både gropar och utmanande backar. Är det mycket backar kan det vara en fördel med elcykel där du själv ställer in mängden hjälp du vill få. Det finns också cyklar som ex gravelbikes som är anpassade för varierande underlag. Har du en platt och fin väg kan du välja en cykel med mindre mönstrade däck. Framför allt om du inte siktar på att köra supersnabbt, då kan en komfortabel klassisk damcykel passa bra. Vill du göra pendlingen enklare, snabbare och roligare gör du dock rätt i att välja en sporthybridcykel med fler växlar och rejälare bromsar. Skivbromsar får stopp din cykel snabbare än andra varianter. Så välj dessa om du har många start och stopp på vägen. Välj en hybridmodell med lite mer upprätt sittställning så får du ungefär samma komfort som på de klassiska modellerna.

Välj kläder och tillbehör med omsorg

När du har en bra cykel bör du även se över vilka tillbehör du behöver. Här listar vi några bra-att-ha-saker:

Kläder

Lager-på-lager principen har du säkert hört förr? Den går även att applicera på cykelpendlingen. Det plagg som ligger närmast kroppen bör leda bort väta och därigenom kyla. Därutöver kan du använda dig av kort- eller långärmade funktionsplagg beroende på väder. Även regnjackor och -byxor, handskar och cykelbyxor är att rekommendera. Överdrag till skorna är också en bra investering för att inte bli blöt om fötterna.

Hjälm

Att skydda huvudet när du pendlar är såklart en självklarhet och gärna en hjälm med MIPS för bästa säkerhet. Läs mer om MIPS här>>

Dubbdäck för vinterväglag

Planerar du att cykla till jobbet under vintertid? Då är det bra att investera i ett par dubbdäck för att få bra fäste.

Väskor

Oftast behöver man ha med sig lite saker till jobbet. Det finns specialanpassade väskor för pendling.

Belysning

Tänk på din säkerhet och använd belysning. Få personer vet att det är viktigt att använda belysning även dagtid, framför allt bakåt. Både för synligheten men också för att övriga trafikanter uppmärksammar ett rött ljus som en varning omedvetet.

Annan utrustning

Annan utrustning som vi också rekommenderar dig att använda är cykelglasögon, vattenflaska och tillhörande flaskhållare.

Rengöringskit

Rengöring till cykeln är också bra att ha för att förlänga livslängden på din cykel så det blir en bra investering. Glöm heller inte att inför varje säsong lämna in den för service på någon av våra cykelverkstäder. Det lönar sig i längden!