Vintersäkra cykeln och glid säkert i vinter!

När cykelbanan är täckt med snöslask och is, kan det vara läskigt och rent av farligt att cykla, om man inte har rätt grepp. Med ett par bra vinterdäck på cykeln rullar du säkert hela vintern, oavsett väglag.

Välj däck efter underlag

Beroende på var du bor, så kommer såklart underlaget under vintern variera. Men det finns däck för de olika underlagen. Om vintern är mild där du bor, kan du komma långt med ett bredare däck med grövre mönster som ger bättre grepp. Är det en vinter med större risk för snö, slask eller is så rekommenderar vi att du väljer ett vinterdäck med dubbar. Oavsett om du ägnar dig åt landsvägscykling, kör på cykelbanan genom stan eller off-road i skogen, så rullar du säkrast med dubbat både fram och bak.

Satsa på stänkskydd

Sport- och stadscyklar kommer inte alltid utrustade med stänkskydd, så du gör dig och dina kläder en tjänst genom att utrusta cykeln ordentligt med stänkskydd inför vintern. Beroende på modell på cykel finns det fasta stänkskärmar eller lösa skärmar som man enkelt kan ta av och på när man vill.

En ren cykel är en glad cykel

Lera, hagel, salt och grus – cykeln behöver stå ut med mycket under vintern, så se till att bjuda på lite extra kärlek tillbaka. Rost är cykelns värsta fiende och den kan vi motarbeta genom att tvätta av och torka cykeln efter användning i ruskväder. Bäst mår cykeln om du använder cykelrengöring, det kommer att behålla finishen snygg plus att den inte skadar bromsklossar eller packningar. Efter rengöring och torkning, smörj in kedjan med kedjeolja, så slipper du gnissel och dåliga växlingar. Du kan göra mycket för cykeln hemma, med rätt utrustning men precis som med bilen, behöver cykeln servas i verkstad med jämna mellanrum. Om du tar hand om cykeln, ökar livslängden markant!