Upptäck Sverige på cykeln!

Det finns många fina cykelleder i Sverige, i olika svårighetsgrader. Här kommer några tips till dig som vill se mer av Sverige!

Göta Kanal – cykelleden längs Göta Kanal är en av Sveriges mest populära. Stora delar är bilfria och följer kanalen längs grusade stigar. De vanligaste sträckorna är mellan Sjötorp och Karlsborg och mellan Motala och Söderköping/Mem. Hela kanalen är 190,5 kilometer lång.

Gotlandsrundan tar dig förbi bland annat Visby ringmur, Lummelundagrottorna, raukar och Ingmar Bergmans Fårö, längs de 500 kilometerna.

Njut av västkustens södra delar när du cyklar utmed Kattegattleden som öppnade så sent som 2015. Leden är nästintill bilfri och går från Helsingborg till Göteborg, genom bland annat Båstad, Halmstad och Varberg.

Drottningleden mellan Laisaleden och Hemavan i Västerbotten bjuder på dels landsväg, dels stenig och teknisk cykling över fjällen – med hänförande vyer. Fjälldelen är cirka en mil lång.

Sydostleden invigdes i slutet av juni och är en 27 mil lång cykelled mellan Simrishamn och Växjö. Från Skånes öppna landskap till de djupa skogarna i Småland. Det bästa av allt är att den är nästintill bilfri.

Nynäsleden tar dig de 90 kilometerna från Stadshuset i Stockholm till turisthuset i Nynäshamn. Här får du såväl stadspuls som natursköna badplatser under en och samma tur.

Sverigeleden är den ultimata utmaningen. Huvudleden går mellan Helsingborg och Karesuando och sträcker sig över 2 570 kilometer. Längs leden passerar du Sveriges samtliga landskap, förutom Gotland.

Om du vill bekanta dig med Västergötland så är Västgötaleden det självklara valet. Här slingrar du dig fram förbi Läckö slott, Hornborgasjön, Kinnekulle, Karlsborgs fästning och mycket, mycket mer. Huvudsträckningen är på 1 140 kilometer.

Fler tips finns på swedenbybike.com och svenskaturistforeningen.se