Storleken är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer cykel, men vilken storlek passar egentligen dig bäst? Häng med så berättar vi mer om de olika alternativen och guidar dig till rätt storlek på både hjul och ram!

STORLEKSGUIDE FÖR BARN & JUNIOR

När man pratar om storleken på barn- och juniorcyklar utgår man alltid från hjulstorleken. Den första och minsta cykel man köper till ett barn är ofta 12 tum samt utrustad med stödhjul, fotbroms och andra hjälpmedel som främjar balans och säkerhet. Ett vanligt misstag är att köpa en för stor cykel. Visst kan det vara lockande att köpa något som barnet kan ha en säsong extra, men gör det med innebandyklubban eller målvaktshandskarna – inte cykeln. Tänk på att koordination och balans inte är fullt utvecklad hos barn. Med fel storlek blir det omöjligt för barnet att hantera cykeln på ett säkert sätt, vilket kraftigt ökar risken för olyckor.

Vi rekommenderar alltid dig som funderar på att köpa cykel att ta hjälp av våra cykelexperter, men storlekstabellen nedan är ett bra riktmärke som hjälper dig att avgöra ungefär vilken storlek som skulle passa ditt barn:

Även om tabellen fungerar bra för att snabbt ringa in vilken typ av cykel som passar ditt barn ska man alltid låta barnet provsitta cykeln för att försäkra sig om att alla fyra kriterier runt balans och kontroll är uppfyllda. Barnet ska alltid kunna:

  • Stanna cykeln kontrollerat.
  • Hålla balansen.
  • Sätta ner minst ett ben på marken medan han/hon sitter på sadeln.
  • Nå båda handtagen vid fullt styrutslag.

Kom in till din lokala butik så hjälper vi dig att välja och ställa in allt på ett säkert sätt.

STORLEKSGUIDE FÖR VUXNA

Till skillnad från barncyklar utgår man ofta från storleken på ramen när man pratar om cyklar för vuxna. De vanligaste sätten att mäta ramen på är i centimeter (t.ex. 51 cm) och generell storleksangivelse (t.ex. Large). För mountainbikes används även tum (t.ex. 18 tum) som benämning. Systemet för storlekar är dock väldigt spretigt när det gäller seniorcyklar. Olika cykeltyper kräver olika storlekar samtidigt som olika varumärken och modeller använder olika system och mätpunkter för att gradera sina cyklar.

Som om det inte vore nog med parametrar att ta hänsyn till på cyklarna är även vi människor olikt byggda. Användningsområde och långa eller korta ben i förhållande till överkroppen är ytterligare parametrar att ta hänsyn till. Att provsitta är därför det enda sättet att försäkra sig om att man väljer en cykel som passar perfekt.

En tumregel som kan tillämpas på många modeller när du väl är i butik och provar cykel hittar du nedan. Exemplet är baserat på en person som är runt 175 cm lång och ska bara ses som en utgångspunkt när man börjar testa olika cyklar i butik.

Med rätt storlek och inställningar på cykeln får du en bra körställning samt rätt avstånd till styret och tramporna. Förutom bättre kontroll i sadeln undviker du på så sätt ryggont samtidigt som du får mer kraft i tramptaget. Cyklingen blir helt enkelt bekvämare och effektivare.