Sportcykelväljaren™

Sportcykeln eller hybrid alt. trekking är en utmärkt cykel för både pendling och motion. Sportcykeln med sina större hjul (28” tum) som därigenom rullar lätt, blir det ofta det självklara valet för vardags & pendlingscyklisterna.  Den stora skillnaden mellan Sport & Classic är att Sport inte har lika upprätt körställning som en Classic utan är gjort för att vara bekväm både på korta såsom långa sträckor. Körställningen är lite med framåtlutat, vilket avlastar korsryggen med en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna. (därav de rakare styret än på Classic) Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Luftmotståndet minskar, vilket är viktigt om man cyklar i motvind. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen.

Olika typer av sportcyklar, vilken passar dig?

När man skall köpa en sportcykel för motion och pendling behöver man reservera minst 1000-1500 för tillbehör och personlig utrustning utöver cykelns pris. Cykelbyxa, ett par cykelskor, bindningspedaler (cyklarna säljs oftast utan bindningspedaler) En hjälm med bra ventilation, en regn alt vindjacka, flaska & ställ samt eventuellt en  cykeldator. Ett kraftigt bygellås är att rekommendera om man skall lämna cykeln ute på stan eller vid hållplatsen en längre tid. Att cykla på en sportcykel är lika mycket en transport som härlig träning. – Ett utmärk sätt att få in dagens träning och pendla på en gång.

Sportcykel med utanpåliggande växlar.

Sportcykel med utanpåliggande växlar kännetecknas av att växelsystemet är utanpåliggande, dvs kedjan styrs till olika drev på utsidan av navet samt framdrevet för att få olika utväxling. Denna typ av växelsystem ger klart mindre kraftförluster och utväxlingsbredd, dvs skillnaden mellan största och minsta växel, jämfört med sin navväxlade modeller. Om man är ute efter en cykel till vardags men även skall ge sig ut på motionsrundor är denna växeltyp att föredra. Den kräver dock som regel lite mer skötsel. Att serva, dvs tvätta av regelbundet & smörja kedja mm är något som kunden kan göra själv, att byta bromsklossar samt justera växeln mm bör man dock lämna in en gång om året om man inte har erfarenhet av det innan.

Sportcykeln med sina större hjul (28” tum) som därigenom rullar lätt, blir det ofta det självklara valet för vardags & pendlingscyklisterna. Körställningen är lite mer framåtlutat, vilket avlastar korsryggen med en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna (därav de rakare styret än på Classic). Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen.

Sportcykel med fotbroms

Sportcykel med fotbroms kännetecknas av att växelsystemet är integrerat i navet och är mycket lätt att sköta och använda, detta i kombination med fotbroms och att de för det mesta är utrustade med skärmar, pakethållare osv i grundutförandet, gör det till enkel cykel både att köpa och äga. Denna typen är för dig som söker en pendlingscykel som är driftsäker och robust, och som inte kräver allt för stort underhåll. Sportcykeln med sina större hjul (28” tum) som därigenom rullar lätt, blir det självklara valet för vardags & pendlingscyklisterna.

Den stora skillnaden mellan Sport & Classic är att Sport inte har lika upprätt körställning som en Classic utan är gjort för att vara bekväm både på korta såsom långa sträckor. Körställningen är lite med framåtlutat, vilket avlastar korsryggen med en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna. (därav de rakare styret än på Classic) Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Även luftmotståndet minskar, vilket är viktigt när man cyklar i motvind. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen.

Sportcykel sporthybrid

Söker du en snabb träningscykel och en pendlare i ett? Snabba asfaltsslingor, pendling på skiftande underlag, då är denna typen av cykel rätt för dig. Rakt styre, snabba och smala däck, matchad med en utväxling för hög toppfart gör sporthybriden till en trevlig tränings eller pendlingskompis. Sporthybriden eller hybrid som den också kallas har oftast utanpåliggande växlar. Detta kännetecknas av att växelsystemet är utanpåliggande, dvs kedjan styrs till olika drev på utsidan av navet samtframdrevet för att få olika utväxling. Denna typ av växelsystem ger klart mindre kraftförluster och utväxlingsbredd, dvs skillnaden mellan största och minsta växel, jämfört med sin navväxlade modeller.

Om man är ute efter en cykel till vardags men även skall ge sig ut på motionsrundor är denna växeltyp att föredra. Den kräver dock som regel lite mer skötsel. Att serva, dvs tvätta av regelbundet & smörja kedja mm är något som kunden kan göra själv, att byta bromsklossar samt justera växeln mm. bör man dock lämna in cykeln en gång om året om man inte har erfarenhet av det innan. Sportcykeln med sina större hjul (28” tum) som därigenom rullar lätt, blir det ofta det självklara valet för vardags & pendlingscyklisterna. Körställningen är mer framåtlutat, vilket avlastar korsryggen med en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna. Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen. En sporthybrid kommer oftast utrustad utan skärmar och annan pendlingsutrustning, men de är förberedda för detta, så det är bara att välja till det allt eftersom.Att välja rätt storlek är a och o, så ta hjälp av din butik och prova ut en modell som passar dina behov.

Sportcykel med framdämpare

Siktar då på en cykel som klara allt i ett? Skogsvägar, pendling på alla underlag, då är denna typen av cykel rätt för dig.Dämpad framgaffel, lite grövre mönster och bredare däck, allt anpassat för de olika underlagen som den skall klara av att hantera.

Sportcykel med framdämpare har oftast utanpåliggande växlar. Detta kännetecknas av att växelsystemet är utanpåliggande, dvs kedjan styrs till olika drev på utsidan av navet samt framdrevet för att få olika utväxling. Denna typ av växelsystem ger klart mindre kraftförluster och utväxlingsbredd, dvs skillnaden mellan största och minsta växel, jämfört med sin navväxlade modeller. Om man är ute efter en cykel till vardags men även skall ge sig ut på motionsrundor är denna växeltyp att föredra.Den kräver dock som regel lite mer skötsel. Att serva, dvs tvätta av regelbundet & smörja kedja mm är något som man kan göra själv, att byta bromsklossar samt justera växeln mm bör man dock lämna in cykeln en gång om året om man inte har erfarenhet av det innan. Sportcykeln med sina större hjul (28” tum) som därigenom rullar lätt, blir det ofta det självklara valet för vardags & pendlingscyklisterna. Körställningen är lite mer framåtlutat, vilket avlastar korsryggen med en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna (därav de rakare styret än på Classic). Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen.

En sportcykel med dämpare kommer oftast utrustad utan skärmar och annan pendlingsutrustning, men de är förberedda för detta, så det är bara att välja till det allt eftersom.

Att välja rätt storlek är a och o, så ta hjälp av din butik och prova ut en modell som passar dina behov. Hitta din butik här>>

Sport-elcykel

En rolig och snabb cykeltyp som blir allt mer populär bland pendlare som cyklar lite längre. Denna typ av elcykel har samma egenskaper som vanliga sportcyklar eller hybrider med fokus på fart, bra bromsar, många val i utväxling och däck anpassade för asfalt eller grusväg. Motorn sitter integrerad med pedalerna och har dynamisk assistans som ger extra fart beroende på hur man trampar. Med motorn placerad i mitten får man en mycket mer välbalanserad cykel då extravikten av motorn är på samma ställe som cyklisten. Oftast är även batteriet placerat nära mitten för att cykeln inte ska kännas vinglig eller svårstyrd. Denna typ av system har ofta välutrustade displayer på styret där man kan se hastighet, cyklad distans och info som kan vara inspirerande att se när man pendlar. De absolut vanligaste systemen på marknaden här är BOSCH, SHIMANO STEPS och YAMAHA som generellt håller en längre sträcka innan man behöver ladda cykeln igen.

Vilken växel skall jag välja till min sportcykel?

Växelsystemet är en viktig del i cykelns uppbyggnad. Ordspråket – kedjan är inte starkare än sin svagaste länk, passar perfekt. Använd växelväljaren för att hitta rätt växel för dina behov! Växelväljaren

Tillbehör

Innan man pendlar till och från jobbet är det bra om man utrustar cykeln med ett antal saker. Ett kraftigt bygellås om man skall ställa ifrån sig cykeln på allmän plats är viktigt att få med. Bra belysning fram och bak, helst av uppladdningsbar modell, så det blir enkelt och billigt att driva. Det är även att rekommendera ett flaskställ och flaska med vatten. I en sidoväska på pakethållaren eller i en ryggsäck kan man även lägga sin telefon och hemnycklar och eventuellt ombyte. om cykel kommer utan skärm, pakethållare så kan man komplettera med det som behövs varefter.

Personlig utrustning cykel

När man skall börja pendla är några saker att rekommendera. Först och främst en bra och bekväm hjälm, sedan regnjacka och byxa så man inte hindras av en skur. Cyklar man på hårt trafikerade vägar är en reflexväst bra att ha. Ju oftare och längre man cyklar kan man komplettera med cykelskor och bindningspedaler, samt cykelbyxor för ökad komfort. Komplettera sedan varefter behov för årstiden, kanske arm och benvärmare, skoskydd och cykelhandskar.

Cykelhållare för bilen

Allt populärare är det att hänga på cykeln på bilen och åka iväg och prova nya cykelstigar eller vägar. Med en bra cykelhållare finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.

KOLLA IN VÅRA SPORTCYKLAR HÄR>>