Att underhålla och sköta om sin elcykel innebär ingen större skillnad jämfört med en traditionell cykel. Bortsett från en viktig punkt: batteriet. Batteriet är motorns kraftkälla och genom att ta hand om det på rätt sätt ökar du dess livslängd avsevärt.

Hur långt kommer jag på ett fulladdat batteri? Beroende på AH-styrka och terräng kan man säga att man kommer 3–10 mil, men här finns det många faktorer som kan vara avgörande. Kapaciteten, hastigheten eller däcktrycket är bara några aspekter som spelar en viktig roll i batteriets kraft. Därför är det viktigt att du tar hand om det på bästa sätt för att få ut maximal effekt.

– Elcykeln är ett smidigt och bra transportsätt och genom att sköta om batteriet får du en cykel som håller längre. Underhåller du dessutom cykeln genom att kontrollera bromsarna, kollar lufttrycket, smörjer kedjan och justerar växlarna har du en cykel som hänger med under lång tid, säger Gunnar Björling, produktansvarig Bike Nation. Smuts och grus kan lätt fastna eller tränga in i drev, växlar, sadel eller handtag vilket orsakar onödigt, och kanske kostsamt, så underhåll.

Här får du några enkla, men viktiga, tips för att ditt batteri ska må bra:

  • Ett nytt batteri bör laddas cirka 14 timmar. Därefter räcker det med 3–6 timmar per laddning.
  • Underhållsladda ditt batteri varje månad, 3–6 timmar per gång, när du inte cyklar. Batteriet mår bäst av att ligga på mellan 60–80 procent av sin kapacitet när det inte används.
  • Om ett batteri skulle laddas ur helt är det bara att ladda upp det på nytt, men det mår som bäst om det underhållsladdas kontinuerligt.
  • Förvara batteriet på en torr och varm (ej minusgrader) plats. Använder du inte cykeln under vintern kan du med fördel förvara det inomhus i din lägenhet eller i ditt hus.
  • Batteriets effekt ökar efter varje laddning. Toppeffekten nås efter 10–15 laddningar.
  • Använd inte batteriet om det är skadat.
  • Använd endast laddaren som medföljer det specifika batteriet.