Packa rätt – total packlista på MTB-rundan

Är du en minimalist eller en storpackare? Beroende på vad du vill få ut av mountainbiketuren kan innehållet i ryggsäcken variera från gång till gång. – En ryggsäck på 10–12 liter räcker mer än väl för de allra flesta, säger Aron Gooch, författare till guiden ”Mountainbike kring Stockholm” och tidigare chefredaktör på Happyride.

Aron Gooch har just slutfört kapitlet om packning i den andra upplagan av ”Mountainbike kring Stockholm”. I boken delar han in packningen i tre kategorier: säkerhet, reparation och förstärkningsplagg.– Sedan finns det lite olika filosofier, de som kör stenhårt med pulsklocka och inte vill ha med sig för mycket, eller de som är mer friluftsmänniskor där upplevelsen är viktigare än prestationen, säger han.Viss utrustning är grundläggande att ha på sig, eller på cykeln. Som exempelvis hjälm och lampa om det finns risk för mörker. Men när det gäller packlistan är det mer personliga preferenser som får styra. Aron Gooch har några tips både för minimalisten och för storpackaren. Vi börjar med minimalisten.– En telefon är nummer ett. Det behövs om du trillat och måste ringa efter hjälp. Det är också bra om du kan använda GPS-funktionen för att se din position om räddningstjänsten behöver hämta dig, säger han och fortsätter:– Ett slags minimum är även kreditkortet. Det väger ingenting och är bra att ha ifall du måste ta en taxi hem.Förutom mobiltelefon och kreditkort är en extraslang och en pump alltid bra att ha med. Extraslangen kan exempelvis fästas runt ramen och pumpen i flaskstället eller i en ryggficka. En flaska med vatten är i stort sett nödvändigt.– Sedan bör man ha med sig ett multiverktyg. Det finns ett antal sådana som är cykelspecifika och inom alla prisklasser.

För den som ska ut på en längre tur krävs det lite mer packning. I ryggsäcken går det att ha en vätskeblåsa och där bör även ligga några reservdelar till cykeln och övrig utrustning. Exempelvis extraskruvar till klossarna.– Ett kedjelås är bra att ha och det väger dessutom ingenting. Ett tips är även några buntband som kan användas för att spänna fast reglage och liknande. Med lite fantasi kan de användas till ganska mycket. Ett annat tips är att ha med sig silvertejp som också kan användas till det mesta, säger Aron Gooch och berättar att han brukar ha med extra bromsklossar i väskan.– Men det behövs inte om man är noggrann med att de som sitter på cykeln inte är slitna. Jag har dessutom varit på turer där folk har haft med sig en bakväxel i väskan. Men jag vet inte om det är något att rekommendera.

Säkerheten och klädseln är så klart också viktig att tänka på. Ett extra förstärkningsplagg och första hjälpen är alltid bra att packa ned i väskan.– Det behöver inte vara speciellt omfattande. Det som oftast händer är att man trillar och river sig, vilket klarar sig bra genom att lufttorkas. Men om man skär sig är det skönt med några förband och sårtvätt. En gasbinda för stukningar är också bra, säger Aron Gooch.Vad gäller klädseln är den så klart årstidsbaserad och vid en snabb runda på en timme behövs det sällan packas med något förstärkningsplagg. Däremot kan det vara bra med en extra vindjacka vid längre rundor med stopp för exempelvis fika. Eller om du blir stående en längre tid med punktering.– Det finns fantastiskt bra cykeljackor där det går att ta av ärmarna och som blir knytnävsstor när den packas ihop. Det är ett flexibelt plagg som även fungerar när det duggregnar, säger Aron Gooch.

Total packlista för …

… minimalisten:

Mobiltelefon
Kreditkort
Extraslang
Pump
Vatten
Multiverktyg

… storpackaren:

Vätskeblåsa
Reservdelar. Exempelvis kedjelås, skruvar till klossarna, bromsklossar
Buntband
Silvertejp
Första hjälpen med förband, sårtvätt och gasbinda
Liten lagningssats för punktering
Vindjacka, gärna med avtagbara ärmar

Tips och råd:

Kost i form av smörgåsar, powerbars och sportdryck. Vid blött väder kan det vara skönt att ta på torra kläder efter ett stopp, extra handskar och mössa kan därför vara bra att ta med. Långfingrade handskar skyddar bättre vid fall. Moderna knäskydd och glasögon ger bra skydd