MIPS® – Säkerhetssystem! 

Mips® ger dig självförtroendet att följa din passion. Oavsett om du tränar landsvägscykling, MTB, pendling till jobbet eller nöjescyklar, hur du än gillar att cykla finns det en Mips®-försedd hjälm för just dig. Mips® fokuserar på säkerhet för hjälmar.

Meningen är att du ska kunna fokusera på din sport – låt Mips® ta hand om säkerheten.

Alla faller vi då och då. Oftast är det inte så illa. Ett skrapat knä och smuts överallt, men man reser sig upp och fortsätter. Men ibland är det värre och man slår hårt i marken. Alla som har kraschat och slagit i huvudet – i asfalt, grus, snö eller is – vet att islaget nästan alltid blir snett. Det är just det som är anledningen till att Mips® finns. Med Mips® lågfriktionslager i hjälmen kan huvudet röra sig 10–15 mm i förhållande till hjälmen i alla riktningar vid vissa sneda islag, med syftet att minska den rotationskraft som huvudet utsätts för.

Rotation

Det här är anledningen till att Mips® överhuvudtaget finns. Efter 20 års forskning tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan samt Karolinska Institutet i Stockholm togs teknologin med MIPS fram som är specialiserat på hjälmbaserad säkerhet och skydd av hjärnan och världsledande inom detta område. Studier har visat att när du faller och slår i huvudet sker islaget oftast snett. Ett enkelt sätt att få ett bra skydd är alltså att välja en hjälm med Mips® säkerhetssystem som hjälper till att minska de rotationskrafter huvudet utsätts för vid ett snett islag.

Komfort och passform

Alla huvuden ser olika ut. Därför är det viktigt att ta hänsyn till sådant som storlek, justeringssystem och remmar. En hjälm med dålig passform är inte bara obekväm utan kan också vara farlig.

Se ett axplock av våra cykelhjälmar med MIPS!

Hemligheten bakom Mips®

MIPS BPS är utformat för att addera ett skydd i hjälmen mot rotationsrörelser. Rotationsrörelser är en kombination av rotationsenergi (vinkelhastighet) och rotationskrafter (från vinkelacceleration). Denna rotationsrörelse resulterar i skjuvning och/eller töjning av vävnaden i hjärnan, vilket påverkar hjärnan och ökar risken för hjärnskador vid islag.

För att fånga upp denna kraft finns det i Mips®-utrustade hjälmar ett lågfriktionsskal som kan rotera i förhållande till huvudet och forskning har visat att detta ger en minskning av den skadliga stöt som överförs till hjärnan.

Mips®-teknologin efterliknar hjärnan

Den mänskliga hjärnan hålls på plats av en trögflytande ryggmärgsvätska som låter hjärnan förflytta sig något i skallen och denna dämpande rörelse skyddar hjärnan vid yttre våld. MIPS® är en unik teknik som syftar till att skydda hjärnan mot sneda slag genom att härma denna funktion och på så sätt minska de krafter som överförs till hjärnan.Huvudkomponenten i MIPS BPS är Mips® lågfriktionsskikt, vilket imiterar hjärnans eget skyddssystem och möjliggör en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen. MIPS BPS är utformat för att verka vid islag från samtliga vinklar, därav namnet MIPS vilket är en förkortning av Multi-directional Impact Protection System

För närvarande finns Mips® säkerhetssystem i hjälmar från 120+ olika varumärken.
MIPS-systemet finns i många typer av hjälmar, som skidhjälmar, ridhjälmar och naturligtvis även cykelhjälmar.