https://www.bikenation.se/wp-content/uploads/2022/08/elcykling-rehab.jpg

Elmotorn kan hjälpa dig i rehabiliteringen

Elcykeln gör att allt fler personer väljer att cykelpendla till och från arbete eller skola. Men det är inte bara i vardagslivet som elcykeln gör nytta. Även inom friskvård och rehabilitering ses den som ett perfekt hjälpmedel.

Elcykelns popularitet når nya höjder hela tiden. Många som köper en ny cykel väljer att gå från den traditionella till en med elmotor för att underlätta cyklingen. Och när det gäller rehabträning och sjukgymnastik kan cykeln ses som ett viktigt instrument för att stärka exempelvis knän, fot- eller höftleder.– Tack vare motorn minskas belastningen och man kan träna utsatta kroppsdelar på ett skonsamt och mjukt sätt. Jag kan verkligen rekommendera elcykeln, säger Pelle Stenström, legitimerad sjukgymnast på MedicRehab i Jönköping.

Per Stenström berättar att flera patienter har valt att investera i en elcykel eftersom att de har en belastningsintolerans i exempelvis knä eller höft. Tack vare eldriften klarar de nu av att cykla, oavsett om det är backigt eller inte, och därmed träna de delar som behöver rehabilitering.– Det kan handla om rehab efter en operation eller om man kanske är drabbad av artros. Cykling är skonsamt för kroppen samtidigt som det ger bra träning och sätter utsatta kroppsdelar i rörelse, säger Pelle.– Även patienter med knäproteser kan hålla i gång tack vare att motorn gör jobbet när det blir tungt i exempelvis en backe.

Men det är inte bara i rehabiliteringssyfte eller som träningsredskap vid en överbelastning som elcykeln fyller en bra funktion. Den är även ett bra alternativ om man har varit skadad eller om man vill komma i gång med träningen när man har kommit upp i åren.– I Vätterbygden, där vi håller till, är terrängen kuperad och bor man uppe på höjderna kan man ta sig upp utan problem. Skillnaden blir enorm när man smidigt kan ta sig uppför backarna tack vare extra skjuts av elmotorn, säger Pelle.

Per Stenström

Per Stenström

Oavsett om elcykeln är ett smidigt pendelfordon eller bra i rehabiliteringen, så gäller det att träna varierat. Många skador uppkommer just på grund av att kroppsdelar utsätts för förslitning.– Många tränar kanske bara löpning eller cykling vilket kan leda till överbelastning, säger Pelle.– Det är viktigt att hålla igång, men att göra det varierat. Glöm inte att även träna bålen, ryggen och nacken. En kombination av exempelvis löpning eller cykling tillsammans med styrka och rörlighet är absolut bäst. Då sliter man inte onödigt på samma ställe och belastningen minskar.

Text: Thomas Bergkvist Foto: MedicRehab