Cykelsemester – utrustningsguide

Att cykla i sommarlandskapet, känna dofterna och höra fåglarna kvittra är en underbar upplevelse. Men vad behöver man tänka på innan man ger sig ut på en härlig cykelsemester? Läs vår cykelsemesterguide så får du några tips på vägen till en skön och minnesvärld semester.

När man skall planera sin cykelsemester kan man välja två olika typers semester – antingen en renodlad cykelsemester där man lämnar bilen hemma och tar sig fram genom landskapet med cykeln eller en variant där man tar med sig cykeln på bilen och gör utflykter runt de platser man besöker.

Ta med cykeln på semestern

Att ta med sig cyklarna på bilen eller husbilen/husvagnen är det vanligaste. När man har med sig cyklarna så kan man uppleva olika landskap och naturen på ett helt annat sätt. Oavsett om du vill utforska böljande landskap med fantastiska vyer eller pittoreska städer, så är cykeln ett utmärkt transportsätt. Först och främst behöver man planera hur man skall ha med sig cyklarna.

Transportera cykeln

Det finns lite olika lösningar för att transportera cyklarna under semestern. Att transportera dem på bilens tak har sina fördelar, då det är lätt att komma åt dem och de sitter stabilt under färd. Men använda alltid takräcken med cykelhållare, så att cyklar och medtrafikanter inte far illa på vägen. Att använda en dragkroksmonterad cykelhållare för flera cyklar är ett annat alternativ, som är vanligt för långfärder på kontinenten. Väljer man en sådan lösning är det viktig att den har belysning samt nummerplåtshållare där man placerar nummerplåten under semestern (alternativt beställer man en extra nummerplåt), då detta krävs för att köra utomlands. En fördel med att placera cyklarna baktill på bilen är att dess takhöjden inte ökar, vilket är praktisk när man skall åka bilfärja eller köra ner i parkeringsgarage.

Planera semestern

Ett tips är att redan hemma planera vilka regioner och orter du vill besöka på semestern, så kan man ordna övernattningarna i förväg. De lokal turistbyråerna har ofta cykelkartor man kan få. När man cyklat omkring någon timma kan man med gott samvete njuta av maten på den där lilla restaurangen, som man inte hittat med bilen. Denna typ av semester ger verkligen upplevelser utöver det vanliga. Fantastiska bilder och semesterminnen får man på köpet.

Vad mer behövs?

Det är bra att ha lite smart förvaring på cykeln. Den kommer väl till pass på alla tänkbara utflykter, upptäcktsfärder och äventyr. En väska som sitter framför styret, en så kallad styrväska, är ett bra tips. Där kan man ha plånbok, kamera och andra värdesaker och kanske en tunn överdragsjacka om vädret slår om. På cykeln bör man även montera en vattenflaska med hållare samt en minipump. Under sadeln sätter man vidare en sadelväska med extraslang, lagningssats samt däckavtagare. Risken att olyckan är framme och man får punktering minskar ofta om man bara har med sig rätt grejer! Ett miniverktyg med insexnycklar är också ett bra hjälpmedel för att kunna göra små justeringar som att höja och sänka sadeln eller styret efter en lång tur.

Lämna bilen hemma

Att ge sig ut på cykelsemester utan bil och kanske kombinera med tåg är den snabbast växande typen av cykelsemester just nu. Att ta tåget till någon fin plats och därifrån fortsätta utforska landsbygden med cykeln har blivit allt mer populärt. Glöm inte att kolla på tågföretagens hemsidor för vad som gäller just de sträckor du planerar att resa och hur man enklast tar sig till startpunkten för just din cykelsemester.

Packa rätt

Det gäller det att planera noggrant på denna typ av cykelsemester eftersom man inte kan släpa med sig så mycket packning. Varje kilo, varje liter packning är viktig.

6 tips inför cykelsemestern

• Utrusta cykeln med pakethållare bak och eventuellt även fram, så att man kan montera cykelväskor för all sin packning. Ett tips är att välja vattentäta cykelväskor samt packa allt i plastpåsar, så att inte allt blir vått när regnskuren kommer. 

• Det är extra viktigt att cykeln är i god kondition när man ger sig ut på lite längre turer som en cykelsemester ofta innebär. Lämna därför in din cykel för service på en bra verkstad i god tid inför semestern.

• Att testcykla med all utrustning och packning, så viktfördelningen är rätt är också ett bra tips.

• Skaffa en papperskarta – att lita på telefonens batterier räcker inte.

• Införskaffa ett par riktiga cykelbyxor, skor och pedaler samt överdragskläder som fungerar vid dåligt väder är också att rekommendera.

• Glöm inte heller att kolla in alla lokala  turistbyråer. De erbjuder ofta många fina turtips till lokala smultronställen.