Classic-cykelväljaren

Classic-cykel är ett samlingsnamn för en traditionellt Svensk cykeltyp, som ofta kallas standardcykel i dagligt tal, med stora hjul (26-28”) och upprätt körställning, bred sadel, högt styre samt fotbroms och växelsystem inbyggda i navet med 0-8 växlar.  Classic-cyklar passar utmärkt för vardagscykling för korta till halvlånga turer i måttligt tempo. Bekvämligheten i första rummet och oftast är det viktigare med en komfortabel sadel och korg än vilket material ramen är gjord i. Växelsystemet är integrerat i navet och är därmed mycket lätt att sköta och använda, detta i kombination med fotbroms och skärmar, pakethållare osv i grundutförandet, gör det till enkel cykel att köpa och äga.

Vilken typ av Classic-cyklar passar dig bäst?

Classic-elcykel

Vill du kunna cykla och få assistans för att enkelt kunna ta dig enkelt från A till B, utan att bli svettig? Då är den elassisterade classic-cykeln rätt för dig. Dessa cyklar har oftast låg instegshöjd med fokus på komfort, med upprätt körställning, breda sadlar och bekväma handtag. De har som regel fotbroms, samt växlar i navet. Låt dig inte luras av det traditionella utseendet, de accelererar kraftigt om du vill och klarar av att hjälpa till i riktigt branta backar. Dessa cyklar har oftast elmotorn i framhjulet och batteriet integrerat i pakethållaren. Tänk på att en 7 eller 8-växlad klassisk elcykel avlastar elsystemet bättre med fler val av utväxling. Idag finns det även mittmonterade motorer på klassiska dam- och herrcyklar. De har en bättre balans och jämvikt på cykeln samt att systemet håller längre innan batteriet behöver laddas. Mittmonterade motorer är som regel lite dyrare och ett bra val för dig som cyklar lite längre. Finns i prislägena 14 000-27 000:-

Klassisk damcykel med extra lågt insteg

En klassisk komfortcykel som idag är vanligt att både damer och herrar väljer för att få ett lågt och bekvämt insteg över ramen eller om man har problem med leder och rörlighet. Alla kanske inte kan slänga över benet över en hög ram. Med sin enrörskonstruktion som det oftast är på dessa cyklar så blir det möjligt att få ramens höjd att stiga över lägre. Dessa cyklar är inte bara praktiska för att stiga av och på utan de får också en snygg design. Tillverkas oftast i navväxlade alternativ om 3 eller 7 växlar.

Klassisk herrcykel

Ser likadan ut som den gjort sedan början av 1900-talet. En cykel att njuta av en skön cykeltur på, när man tar sig fram i sin egen takt. Stabil tack vare rakt överrör och komfortabel med sin upprätta körställning.

Vilken växel skall jag välja till min standardcykel?

Växelsystemet är en viktig del i cykelns uppbyggnad.  Ordspråket -kedjan är inte starkare än sin svagaste länk, passar perfekt.

Använd växelväljaren för att hitta rätt växel för dina behov!

Tillbehör cykel

Classic-cyklar är oftast utrustade med det mest nödvändiga redan i grundutförandet. Dock finns mängder av smarta tillbehör som är bra att köpa till varefter behov. Innan man ger sig ut på stan eller börjar pendla är det dock bra om man försäkrar sig om att cykeln är utrustad med ett antal saker. Ett kraftigt bygellås är viktigt att få med om man ska ställa ifrån sig cykeln på allmän plats. Väska till pakethållaren eller varför inte en smart cykelväska anpassad för framkorgen är exempel på andra användbara tillbehör.

Personlig utrustning cykel

När man skall börja pendla är några saker att rekommendera. Först och främst en bra och bekväm hjälm, sedan regnjacka och byxa så man inte hindras av en skur. Cyklar man på hårt trafikerade vägar är en reflexväst bra att ha. Ju oftare och längre man cyklar kan man komplettera med cykelskor och bindningspedaler, samt cykelbyxor för ökad komfort. Komplettera sedan varefter behov för årstiden, kanske arm och benvärmare, skoskydd och cykelhandskar.