6 tips inför cykelköpet
John F. Kennedy sa en gång att ”Ingenting kan slå det enkla nöjet att cykla på en cykel”, och där är vi verkligen beredda att ge honom rätt. Vinden som blåser i ansikte och kläder, känslan av att just ha tacklat en hård backe, eller helt enkelt den stillsamma naturupplevelsen – att cykla är underbart, men när du väl står i butiken kan det ibland vara svårt att hitta rätt. Vilken cykel ska jag ha? Vilket lås behöver jag? Hur förvarar jag bäst min cykel? Det är mycket att tänka på men vi ska försöka hjälpa dig att göra rätt cykelval!
1. Ditt syfte styr vilken cykel du ska ha.
Det låter kanske självklart, men fundera ordentligt på hur du kommer använda din cykel innan du bestämmer dig för vad du ska skaffa – många vet inte riktigt vad de är ute efter. Dina behov och din omgivning styr vilken cykel du ska ha.
Vill du träna kanske en mountainbike eller racercykel passar bäst – men då krävs också lite mer skötsel, annars räcker det med en klassisk cykel. För dig som pendlar är en hybridcykel värd att överväga, den är lite sportigare än den klassiska och har däck som är väl lämpade för asfalt eller hårdare grus, du sitter också på ett sätt som gör att du får ut mer kraft i ditt trampande, vilket hjälper dig på längre sträckor.Om du kommer cykla mycket i backar behöver du en cykel med fler växlar, då blir det lite lättare att ta sig fram, annars räcker det kanske med 3 växlar och då blir det lite billigare. Kanske tuffa backar eller långa pendlarsträckor gör att du till och med är i behov av en elcykel. Är du osäker är det naturligtvis bäst att fråga så får du hjälp och råd.
2. Utrusta cykeln efter behov
En cykel ska enligt lag vara utrustad med reflexer och ringklocka, och det har de flesta klassiska cyklar redan från början, en mountainbike är däremot mer avskalad och där kan du behöva köpa till reflexer. Ska du cykla i mörker måste du ha framljus och bakljus – både för din egen säkerhets skull och av juridiska skäl. Om du inte har tillgång till en pump är det en god idé att skaffa en, tänk på att pumpa däcken även om cykeln inte används. Annars kan däcken bli missformade.
Nästan alla klassiska cyklar kommer med ett inbyggt lås som är tillräckligt för försäkringssyfte, men överväg gärna att skaffa ett säkrare lås också. Ju bättre lås, desto svårare blir det såklart för en tjuv. Satsa på ett kätting- eller vajerlås. Vidare kan du tänka dig att ditt barn vill ha en häftig cykel till och från skolan, se då till att det går att montera ett stöd på den eventuella MTB ni kikar på. Små detaljer gör nämligen skillnad i vilken cykel du går hem med.
3. Planera för skötsel
Du tjänar mycket på att redan i förväg planera för hur cykeln kommer skötas, då får du ut mer av din cykel och undviker dyra reparationer i framtiden. En cykel mår bäst när den förvaras upphängd inomhus, då skyddas den från väder och vind och däcken belastas inte i onödan. Om cykeln kommer förvaras utomhus är det bra om du regelbundet smörjer känsliga delar som kedjan.
Ju mer avancerad cykel du skaffar ju mer skötsel kommer krävas, en mountainbike behöver regelbundet rengöras, så skaffa gärna en borste. En elcykel har en servicebok och kräver service i en certifierad verkstad för att alla garantier ska gälla, men även en vanlig cykel mår bra av regelbunden service, det kostar runt 600 kronor och ökar livslängden avsevärt. En del kan du också göra själv hemma, tänk på att då och då dra åt skruvar och muttrar då dessa gradvis lossnar efter användande.
4. Dyrare är inte alltid bättre
Det kan ibland vara lätt att tänka att den dyraste cykeln är den bästa, men det är inte nödvändigt sant. Naturligtvis innebär ofta en dyrare prislapp en högre kvalité, men om du inte har användning för funktionerna som den högre prissatta cykeln har kan extra funktioner ofta vara till nackdel snarare än fördel. Mer komponenter innebär större behov av underhåll och ibland dyrare reparationer, tänk alltid på vilket syfte du har med cykeln innan du bestämmer dig för vilken du ska ha.
5. Tänk på hjälmen
Hjälmen är utan tvekan det viktigaste tillbehöret till din cykel, men vilken ska du ha? Den bästa hjälmen är den du faktiskt använder, så tänk på att passformen är bra – då är hjälmen både mer bekväm och skyddar bättre vid ett olycksfall. Håll utkik efter märkningen ”Mips” (Multi-directional Impact Protection System), dessa hjälmar är designade för extra säkerhet och för att reducera så kallade ”rotationsskador”.
6. Testa först
En cykel kan vara teoretiskt perfekt för dig men om inte känslan är rätt kommer du ändå lämna butiken besviken. Funderar du på elcykel är det extra viktigt att testa. Det finns fram- och bakhjulsdrivna elcyklar men också med mittmonterad motor, och motorns placering har stor betydelse för upplevelsen på cykeln.
Ta gärna en testrunda innan du bestämmer dig! De flesta cykelbutiker låter dig ta cykeln på en kort åktur om vädret tillåter det, och annars får du säkert testa cykeln inomhus, då är det mycket lättare att konstatera om det är rätt cykel för dig.
Men som sagt, kom in till oss så hjälper vi dig gärna.
Lycka till med ditt cykelköp!