5 myter om elcykel

Elcykel börjar bli en allt större del av våra liv. Fler och fler väljer elcykeln framför bilen när det kommer till kortdistanspendlande. Trots att färdmedlet börjar bli vardagsmat för många cirkulerar det fortfarande många missuppfattningar om vad en elcykel egentligen är.

 

1. Det är ingen träning att cykla på elcykel

Fel! Om du inte har på elmotorn får du exakt samma motion som på en vanlig cykel, om inte mer då en elcykel är tyngre än en vanlig. Kom ihåg att en elcykel inte är en moped. Väljer du att ta hjälp av elmotorn (kanske i en jobbig uppförsbacke) får du fortfarande motion då elcykeln kräver att du trampar själv för att du ska få assistans. Du kan på de flesta modeller välja olika grad av assistans.

Elcyklar kan upplevas olika baserat på vart motorn är placerad, till exempel brukar en elcykel med mittmonterad motor upplevas ”mjukare” och ”jämnare” i sin assistans än en elcykel med motorn i fram- eller bakhjulet.

 

2. Med elcykeln kör jag om alla andra

Fel! En elcykel ger assistans upp till 25 km/h. Sen slutar den ge dig assistans. Du kan fortfarande komma upp i högre hastighet, men då får du göra jobbet helt själv. Du kanske kör om de flesta cyklister i uppförsbackarna, men du får räkna med att fortfarande bli omkörd av motionscyklisterna i andra lägen.

 

3. Elcykel är bara för lata människor

Fel! Elcykeln köps ofta av personer som önskar pendla på ett mer miljövänligt sätt än om de tagit bilen. Här underlättar elcykeln då du kanske behöver ta dig en längre sträcka än vad du gjort på vanlig cykel och är därmed en fördel när du önskar lägga om dina vanor. Det är ju inte heller helt fel att komma fram till jobbet utan att vara genomsvettig.

 

4. Batteriet måste laddas efter varje cykeltur och håller endast i 2 år

Fel! Självklart är detta beroende av hur långt du cyklar, hur kuperad din tur är, samt hur mycket av assistansen du väljer att använda. Ditt batteri kan räcka alltifrån 3-15 mil beroende på dessa faktorer samt modell på cykel. Du laddar batteriet genom en laddare som du kopplar in i ett vanligt eluttag. Ett Shimano Steps-batteri går att ladda 1000 ggr utan att det påtagligt påverkar batteriets kapacitet. Om vi räknar på att du kommer cirka 6 mil på ett fulladdat batteri innebär detta att batteriets livslängd är 6000 mil. Och så långt är det inte många som cyklar på två år.

 

5. Det är bättre med en vanlig cykel

Nja… Det beror ju på smak och syfte. Är en vanlig tandborste bättre än en eltandborste? Är en borrmaskin bättre än en… Självklart är en vanlig cykel en jättebra produkt. Elcykeln ger dig bara lite mer frihet då du orkar nå lite längre.

 

 

Det finns flertalet olika elcyklar och alla skiljer de sig åt. Fråga gärna i din lokala butik och glöm inte att testa lite olika cyklar för att känna skillnaden i de olika systemen.

Lycka till och ha det fint med din nya elcykel.