fbpx

Upplev ett omväxlande cykeläventyr runt Mälaren

Upplev ett omväxlande cykeläventyr runt Mälaren

Redan för 7000 år sedan bodde folk i Mälardalen. Det var på Mälaren som vikingaskeppen seglade mot Birka. Cyklar man runt Mälaren idag kan man fortfarande känna historiens vingslag medan man tar sig mellan lummiga städer på ett omväxlande cykeläventyr.

Stockholm och Ekerö – jarlar och mysiga gårdsbutiker

Stockholm var en bra plats för en befästning eftersom Mälaren och Östersjön möttes här. Det var det som Birger Jarl tog fasta på när han grundade staden 1252. Idag är Stockholm en sjudande modern storstad som är berömd för sin grönska och sina vattenspeglar. Om du börjar ditt cykeläventyr i huvudstaden kan du välja att ”gå i söderled” som vikingarna sa och sikta på natursköna Ekerö som första anhalt. Här kan du uppleva ett fantastiskt kulturlandskap med åtta 1100-talskyrkor, praktfulla slott som Drottningholm och vackra herrgårdar. Här finns gårdsbutiker och självplock samt försäljning av konsthantverk. Cykelvägarna på Ekerö är populära och ansluter till Mälardalsleden.

Södertälje och Strängnäs – tätt mellan slotten

Nästa anhalt blir Södertälje. Naturen söder om staden är vacker och i väster finns kakslottet Taxinge. I staden kan du besöka friluftsmuseet Torekällberget med sina 1800-talsmiljöer eller kanske Tom Tits experiment om barnen är vetgiriga.
– En fin tur om man gillar att cykla en bit är att ta sig ner till Ytterjärna där man kan äta gott. Man kan fortsätta till ön Oaxen med sitt gamla kalkstensbrott eller ner till Skansholmen. Vägen är trafikerad och passar kanske inte familjer med små barn, men det är ett underbart landskap och mycket att se, säger Daniel Bergstrand på Sweden by Bike.
Fortsätt längs Mälaren i västlig riktning så kommer du först till Mariefred med Gripsholms slott och sedan till Strängnäs med sin mäktiga domkyrka. Tar du dig ut på vackra Selahalvön är det inte bara skärgårdsnatur som väntar utan även lämningar från vikingatiden.

Eskilstuna och Köping – drakar och korpar

Eskilstuna får sitt namn under slutet av 1200-talet och idag bjuder staden på Parken Zoo och de historiskt intressanta Radermachersmedjorna i Gamla staden. En bit utanför staden finns Sigurdsristningen som visar hur draken Fafner blir dräpt. Det älskade rockbandet Kent kommer från Eskilstuna och är du ett fans kan du cykla i miljöer som inspirerat låttexter. Allra längst in i Mälaren ligger Köping som har en livaktig hamn och ett museistråk mitt i staden. Här kan du se bronsåldersgraven Ströbohög och cykla på asfalterad banvall på KUJ-banan.
– Man kan cykla Kuj-banan upp till Kohlswa herrgård som har anor från 1600-talet och som haft Karl XI på besök. Barnen kan jaga runor som finns utplacerade på olika platser i Köping och läsa om sagokorpen Fenja i en bok som finns på turistbyrån, säger Daniel Bergstrand.

Västerås, Enköping och Bålsta – fornlämningar, parker och Skokloster

Nu går turen norrut och nästa anhalt på äventyret är Västerås. En till medeltida stad med massor av cykelvägar. Inte så långt bort ligger Tidö slott och den som gillar fornlämningar kan ta sig till Anundshög som är en imponerande gravhög från det första årtusendet. Längre österut på Mälarens norra sida kommer Enköping och Fjärdhundraland som är ett historiskt område med lantliga vyer och massor av historia. I Enköping kan du vila dig i någon av de många parkerna eller besöka författaren Jan Fridegårds minnesstuga i Gåde. En fantastisk sevärdhet med utsikt över Mälaren är Skokloster i Håbo kommun. I centralorten Bålsta finns Lasse Åbergs museum. Om du är trött i benen kan du ta pendeltåget tillbaka till Stockholm från Bålsta. Annars fortsätter du söderut med Mälaren på din högra sida och återvänder till kungliga huvudstaden med massor av nya cykelupplevelser i bagaget.

Faktaruta

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Cykelleden är mestadels lättcyklad, eftersom den går genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer på ett attraktivt sätt som t ex Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Mälardalsleden omfattar hela Mälardalen ända bort till Arboga, med anslutning till flera båtbryggor med båttrafik sommartid. Det finns även förbindelser till Sverigeleden, och tillgång till ett stort nätverk av leder på totalt 800 kilometer med många valmöjligheter och alternativ.

Här hittar du tips på sevärdheter, besöksmål, cykelpaket och cykelvänliga boenden längs vägen: swedenbybike.com/cykelleder/malardalsleden.