fbpx

Mountainbike – bra alternativ för barnfamiljen

Mountainbike – bra alternativ för barnfamiljen

De senaste åren har stigcykling eller mountainbike ökat kraftigt i Sverige. Inte så konstigt i ett land med så mycket skog. Mountainbike bjuder på en variationsrik cykling som ger fina naturupplevelser och som kan ställa krav på god teknik. En fördel för de yngre cyklisterna är att det ofta är helt bilfritt ute i terrängen. Här berättar Katarina Rönnbacka Nybäck, själv väldigt skicklig MTB-cyklist, om Bergslagen Cycling där det finns 1200 kilometer MTB-leder att välja på och 1600 kilometer leder för ”vanlig” cykling.

Hur gammal tycker du att barn bör vara för att prova på stigcykling/mountainbike i Bergslagen Cyclings ledsystem?
Det finns ingen ålder vare sig uppåt eller neråt för att cykla mountainbike om man kan cykla. För de allra yngsta med springcyklar eller små hjul, så passar till exempel någon av de så kallade pumptracks som finns vid ledstarter. Du hittar en som är lämplig i Nora. När man ska ut och cykla i skogen är det en fördel om cykeln har 24-tumshjul. Välj en kort rundslinga och kör den hellre fler varv än att ge dig ut på en längre led. Det kan ju vara så att föraren av den lilla cykeln inte är på humör för en längre tur just idag. 😉

Finns det någon speciell plats som passar extra bra för barnfamiljer?
Jag brukar rekommendera mountainbike för barnfamiljen. Då cyklar du inte bland bilar och ofta tycker barnen att det är roligare än att cykla på vägar. Flera av våra platser passar bra för barnfamiljen. I Askesund och Lekeberg finns två fina teknikslingor i skogen med uppbyggda hinder som lockar till att cykla varv efter varv. Det finns också längre mtb-turer för den som vill det. I Pershyttan och Hjulsjö finns kortare mtb-slingor på stig i skogen som kan varieras med längre turer för den som orkar. Även dessa områden har teknikbanor vid startplatserna.

Visst kan man även cykla på ”vanliga” vägar om man skulle vilja?
Absolut, det finns kartor, gps-rutter och ledbeskrivningar för något vi kallar leisure-leder, som är rundslingor på vägar utspridda över hela vårt län. Det finns totalt 160 mil. Vi har också rena asfaltsturer eller roadbikeleder som också är rundslingor och som omfattar ett system om 140 mil leder. Du hittar allt på www.bergslagencycling.com. Ledbeskrivningarna berättar vad du kan se efter vägen, om den spännande historien som finns i spåren efter vikingar eller gruvdrift och naturligtvis om var du hittar fiket.

Om man är tonåring och ganska duktig på att cykla i skogen, var tycker du att man ska ta sig då?
Som ung tonåring och van cyklist skulle jag säga att Hjulsjö och Nora är bra områden. Det finns korta svarta och röda leder med roliga utmaningar. Som äldre tonåring och van cyklist kan man ge sig på Ånnaboda och de längre svarta eller röda lederna i Nora och Lekeberg. Då väntar vildmarkskänsla, trots att det inte är så långt till stan. Men tänk på att ha fulladdad mobil, vätska, energi, extra slang, verktyg, vindjacka, första förband, samt att ladda ner gps-rutterna för de leder du ska cykla. Man måste ändå säga att svarta och röda leder i Kilsbergen bjuder på äventyrscykling, och du behöver förbereda dig mer än om du cyklar en kort rundslinga.

Finns det några sevärdheter eller aktiviteter man kan ägna sig åt när man har cyklat klart för dagen?
När du har tröttnat på att cykla kan du passa på att bada i någon av alla härliga skogssjöar. Om vädret inte lockar till utebad så finns äventyrsbadet på Gustavsvik i Örebro. Eller så vill du göra något helt annat, som att åka ånglok, besöka en gruva, vandra på Bergslagsleden, hyra en kanot eller kajak och dra ut i norra Vätterns skärgård, eller kanske fiska i någon av våra sjöar. Vill du utmana familjen på klurigheter så väntar Boda borg i Karlskoga. Du kan utan problem fylla en hel semester med spännande och roliga aktiviteter.

Ordlista

  • Bergslagen Cycling = ett cykelområde i Örebro län (www.bergslagencycling.com)
  • MTB = förkortning för mountainbike
  • Pumptrack = en kullig bana där man gungar eller ”pumpar” sig fram snarare är att trampa
  • GPS-rutt = du kan se rutten i mobiltelefonen med hjälp av en app och en så kallad GPX-fil som visar sträckningen på en karta
  • Leisure = när man cyklar bekvämt på ”vanliga” cyklar på asfalt och grus.
  • Roadbike = när man cyklar på racercyklar på asfalt.

Katarina Rönnbacka Nybäck är Utvecklingsledare Turism på Bergslagen Cycling.

Mer information hittar du här: swedenbybike.com/cykelleder/bergslagen-cycling