Miniverktyg en trygg och smart gardering

Smått och behändigt – och en räddning vid akuta reparationer. Cyklar du flitigt är rådet enkelt. Skaffa ett kit med miniverktyg. Förr eller senare kommer ögonblicket när kitet är din bästa vän.

Miniverktyg, eller multitools om ni så vill, är en del i utrustningen som lätt glöms bort. Mårten Höglund, sortimentansvarig för cykeltillbehör hos oss, tycker inte att det är så konstigt egentligen. – Det är inget man kanske tänker på från början. Det enda du har i skallen är att du ska ut och åka. Cykeln är ju redan hopskruvad, konstaterar han.Men till slut uppstår ofrånkomligen behovet. Rätt vad det är släpper en skruv, eller kanske är det någon skruv som behöver efterdras, eller så måste en viss del på cykeln justeras (typ sadeln). Kort sagt: det kan hända lite vad som helst. Och då är det bra att ha verktyg till hands.– Syftet att ha med sig ett miniverktyg är att kunna lösa enklare justeringar på cykeln om det behövs. Vad som sedan fordras skiljer lite från cykel till cykel. Exempelvis om cykeln har sexkantskruvar eller stjärnformade torxskruvar – eller både och, menar Mårten Höglund.

Skruvmejseln är primär. Det är många skruvar på en cykel. I växelanordningen inte minst. Däckavtagare är ett annat viktigt don. I vissa fall sitter det ihop med miniverktyget.– Om jag är någorlunda flink att meka vill jag gärna ha ett miniverktyg som också innehåller kedjebrytare. Med en extra kedjelänk eller kedjenit i sadelväskan är man i så fall garderad. Kedjebrotten är ovanliga, åtminstone på en racercykel, men det sker alltid någon gång i cykelkarriären, resonerar Mårten vidare.Sägas ska att det är väldigt individuellt vad man kräver av sitt miniverktyg. Den mer praktiskt lagde hemfaller oftast åt större verktyg. Den som är viktkänslig och vill ha ett kit för ryggfickan föredrar de minsta och mest portabla alternativen.Utmaningen, menar Mårten Höglund, ligger i att åstadkomma mixen, alltså att få ihop kombinationen liten, praktisk, hållbar och lätt.– Det är då verktygen går upp i pris. Kostar ett verktyg lite mer är det slitstarkt, lätt och innehåller mycket, säger han, men skyndar att tillägga:– Man kan göra ett relativt billigt verktyg med massor med grejer i, men då väger det ganska mycket. Och det är inte oväsentligt. Det är upp till användaren hur petig och noggrann man vill vara i det hänseendet.

På bilden ser ni tre multitoolskit i olika storlekar. Det minsta är ett Syncros Composite 9 (1), mellanvarianten är ett Syncros Matchbox modellverktyg 16 (2) och det största kitet är från Tec och har en separat kolsyrepatron (3).

Några goda råd från Mårten:– Välj miniverktyg utefter hur mycket det ska innehålla och hur stora verktygen får vara. Vill jag ha ett riktigt praktiskt verktyg blir det gärna stort. Tänk dig en victorinoxkniv. Den kan du köpa i 30 olika varianter beroende på vad den ska innehålla. Det är samma här.

– Förenklat pratar vi för nybörjares del om tre nivåer på verktyg. Det är ett litet, ett litet större och ett som även innehåller kedjebrytare. Vill man kunna laga en kedja när man är ute och cyklar, då är det enbart det sistnämnda alternativet att välja på.

– Flera av verktygen som finns på marknaden har ett inbyggt kolsyremunstycke, alltså en kolsyrepump inbyggd i miniverktyget. I detalj är det en kolsyrepatron plus ett munstycke som är fast i verktyget. Det är två olika storlekar på patronerna. En med låg volym och högt tryck till standardcykel och racer. En med hög volym och lågt tryck till 27,5 och 29 tums mountainbikedäck.