Så försvårar du för cykeltjuven

Många vuxencyklar har idag ett av SSF godkända blocklås. Dessa cykellås är relativt svåra att bryta upp, men de hindrar inte tjuven att ta med sig cykeln. För att vara på den säkra sidan och förhindra cykelstöld är ett SSF godkänt bygellås ett bra komplement. Stöldskyddsföreningen testar regelbundet cykellås, och de som klarar testet bär märkningen SSF.

Hur skall man låsa?

Om cykeln inte låses fast i något har du kanske ingen glädje av att ha ett bra lås. Cykeln kan då lyftas och fraktas från platsen. Se därför till att låsa fast cykelramen med bygeln (helst även ett av hjulen) i ett fast föremål. För extra säkerhet, kontrollera så att det ni låst fast cykeln i, t. ex. staket eller stolpe, sitter fast eller inte går att skruva isär.

Kan man göra något mer?

Märk och registrera din cykel. De flesta kända märken har den möjligheten redan från fabrik vilket är bra. En cykel som liknar alla andra cyklar är också en lättsåld cykel vilket oftast är tjuvarnas mål med stölden. En cykel som målats i en avvikande färg eller bär stora klisterdekaler är svårare att lägga ut på annons-sajter på internet. Någon kan känna igen den. Tjuven undviker cyklar som är svårsålda, då målet oftast är att sälja dem vidare.

Var skall man ställa cykeln?

Det bästa för både cykeln och mot stölder är att ställa cykeln inomhus. Helst ska cykeln förvaras i ett cykelförråd eller källare som man kan låsa. Om ni inte har något val och måste lämna cykeln utomhus över natten, ställ då cykeln på en öppen upplyst plats. På så vis kan inte tjuven försöka bryta upp låset utan risk för att upptäckas.