fbpx

Cykla i äventyrens Värmland

Cykla i äventyrens Värmland

I Värmland finns djupa skogar, den mäktiga Klarälven, glittrande sjöar och vackra herrgårdar. Landskapets personlighet har inspirerat några av vårt lands mest framstående författare och diktare som Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Även för cyklister kan landskapet bjuda på något alldeles extra i form av den nio mil långa Klarälvsbanan som är gammal banvall som belagts med fin asfalt. Bekväm och barnvänlig cykling mitt i den storslagna naturen.

Räknar man ihop Klarälven och Göta älv som ett system är det Sveriges längsta vattendrag från källa till hav med sina 731 kilometer. Sitt delta har Klarälven i Vänern i Karlstad med omgivningar. Det är också i trevliga residensstaden Karlstad som Klarälvsbanan börjar. Sedan följer 90 kilometer cykelled på mycket fint asfaltunderlag. Eftersom den är byggd på gammal järnvägsbanvall är det nästan inga backar eller tvära kurvor. Cykelleden är helt bilfri och passar bra för barnfamiljer. Det går till och med att åka rullskidor och rullskridskor. På vägen från Karlstad passerar man orter som Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors och Uddeholm. Det fina i kråksången är att sedan tar Klarälvsleden vid, så om man vill fortsätta cykla finns det ytterligare 120 kilometer cykelled. Här är underlaget både grus och asfalt. Slutstation är Sysslebäck.

Övernattning på herrgård med egna höns

Ibland måste man fundera en del på vägen när man cykelsemestrar. Eftersom det är så enkelt att hitta på Klarälvsbanan kan man passa på att njuta av utsikten. Klarälven är aldrig långt borta. Naturen är också närvarande i högsta grad.
– När jag och min son cyklade Klarälvsbanan stannade vi bland annat till vid en gammal varggrop inne i skogen. Den fanns utmärkt med en skylt, så det var enkelt att hitta. I gropen fångade man vargar på 1800-talet. Sedan bodde vi över natten på en fin gammal herrgård med egna höns och en ägare som visste allt om djurliv och historia. Bland annat fick vi se bäver som simmade i Klarälven på kvällen. På vägen upp mot herrgården i skymningen kom en skock får och ställde sig runt omkring oss. Det var en magisk känsla, säger Daniel Bergstrand på Sweden by Bike.

Vackra hembygdsgårdar och Monica Zetterlund-museum

Det finns mycket att se utmed Klarälvsbanan. I Ransäter finns en jättefin hembygdsgård med olika museer i de röda byggnaderna. Man kan lära sig mer om järnbruk, skogsbruk och hur det såg ut i ett soldattorp bland annat. Erlandergården är en annan sevärdhet i Ransäter. Här föddes den tidigare statsministern Tage Erlander i ett hus där hans pappa även arbetade som skollärare. Idag är det ett museum över Tage Erlanders tid. I Hagfors finns ett museum med den fantastiska sångerskan Monica Zetterlund som tema och ett järnvägsmuseum. Vill man parkera cykeln en stund går det även att prova på att paddla kanot eller åka flotte i Klarälven. Värmland är verkligen ett äventyrens landskap.

– Naturen är fantastisk. Vi tog en fantastisk vilopaus på en plats där Klarälven flöt förbi några meter bort i sakta mak och solen sken. Tar man sig vidare på Klarälvsleden och trakterna kring Sysslebäck är det riktig vildmark på ett sätt som inte minst utländska turister tycker är fantastiskt. Sedan tycker jag personligen att Karlstad är en trevlig stad, storstad och idyll på samma gång, med ett bra utbud av restauranger och sevärdheter, säger Daniel Bergstrand.

Fakta

  • Klarlälvsbanan – 90 km bilfri cykelväg längs Klarälven
  • Klarälvsleden – 120 km cykelled genom den värmländska vildmarken

Mer information finns på swedenbybike.com/cykelleder/klaralvsbanan-klaralvsleden