CYKELHJÄLMSVÄLJAREN™

Träning, pendling eller en tur till kiosken på sommaren – Vilken cykelhjälm passar dig eller dina barn? Att välja cykelhjälmar är inte alltid det lättaste. Därför har vi skapat en guide med tips och råd för dig som funderar på att köpa cykelhjälm. Använd cykelhjälmsväljaren för att hitta rätt modell för just dina behov!

CYKELHJÄLMAR FÖR VARDAGSCYKLING

Den vanligaste typen av cykelhjälm för dig som använder cykeln i vardagen. Fokus ligger på passform, funktion och design. Hjälmarna är utformade så att de skyddar huvudet på bästa sätt, men har även ventilation så att man inte blir för varm. Prova dig fram till en hjälm som sitter bekvämt och känns bra på. Trivs du bra i hjälmen ökar chansen för att den faktiskt sitter på huvudet den dagen olyckan är framme markant, så låt inte snålheten bedra visheten. Låt säkerheten gå först! Välj gärna en modell med MIPS-teknologi och skarp färg, så du syns bra i trafiken.

CYKELHJÄLMAR FÖR JUNIORER

Det allra viktigaste vid valet av hjälm till barn och ungdomar är storleken. Oavsett hur dyr och avancerad en hjälm är ger den inte fullgott skydd om den är för stor eller för liten. Hjälmen får inte glappa och ska sitta ordentligt, även när man skakar på huvudet. Utseendet på hjälmen har också stor betydelse. Med en snygg och cool hjälm ökar nämligen chanserna för att hjälmen åker på vid varje cykeltur.

SMÅBARNSHJÄLMAR FÖR BARN UPP TILL 7 ÅR

För de allra minsta handlar cyklingen om att leka och lära. Många gånger blir hjälmen kvar på huvudet när de hoppar av hojen och upp i klätterställningen eller gungan. Därför ställs det lite annorlunda krav på dessa hjälmar. Det Gröna Spännet är en väldigt smart och speciellt utformad hjälmstandard, som har ett bindningssystem inbyggt i spännet, vilket gör att det löser ut vid en viss belastning. Allt för att undvika olyckor vid lek vid sidan om cyklingen. Därför ska du hålla utkik efter märkningarna CE samt EN 1080 (småbarnshjälm med grönt spänne) – då vet du att det är en bra barnhjälm.

Läs mer om säkerhet för småbarnshjälmar här>>

CYKELHJÄLMAR FÖR PENDLING & TRÄNING

Cyklar du ofta och vill komma snabbt från A till B eller tar en kortare träningsrunda när det är cykelväder? Då passar denna typen av hjälm. Här ligger fokus på ventilation, passform och funktion. Mer avancerade nackspännen samt bättre ventilationssystem är två egenskaper som gör din cykling både behagligare och säkrare. Vanligt är att hjälmarna är konstruerade med Inmould-teknik, dvs att skalet är ingjutet i hjälmen och de två bildar en stark enhet. Ett annat vanligt inslag hos dessa hjälmar är MIPS – en funktion som kan göra stor skillnad om olyckan är framme (Se mer information om Mips längre ner). Som alltid är den bästa hjälmen den som används. Välkommen in till din närmsta butik så hjälper vi dig hitta rätt.

CYKELHJÄLMAR FÖR TRÄNING & TÄVLING

Inmould-teknik, avancerade nackspännen, karbonförstärkning, låg vikt, MIPS, avancerad ventilation – i denna typen av hjälmar sparas det inte på några säkerhetsteknologier. På senare tid har även aerodynamiken hamnat i fokus, vilket gjort hjälmar med begränsad ventilation och lågt luftmotstånd allt mer populära. Vill du ha den bästa hjälmen som går att köpa eller cyklar du regelbundet för att träna eller tävla ska du leta bland dessa hjälmar. Kombinationen av trötthet, en lång distans och en sjunkande energinivå gör nämligen att risken för olyckor ökar och hjälmen är ofta det enda som skyddar dig. Därför rekommenderar vi även starkt att du väljer en hjälm utrustad med MIPS-teknologi, eftersom denna innovativa teknik ger ett bra skydd vid fler typer av fall och olyckor.

Kolla in våra hjälmar här

HJÄLMTILLBEHÖR

För att klara kyliga dagar kan en hjälmmössa vara att rekommendera, likaså ett par cykelglasögon som sitter bra och passar ihop med hjälmen. Så när du skall köpa sportglasögon, prova dessa med hjälmen så inte bågarna tar i samt att de passar för en framåtlutad körställning. Ett tips är att satsa på glasögon med utbytbara linser, gult för mörker, transparent för regn samt solglas för ljusare dagar. Vill du ha det allra bästa finns det fotokromatiska linser som anpassar sig automatisk för rådande ljusförhållanden på någon sekund.

CYKLA SÄKERT MED HJÄLM

Hjärnan är ett av de viktigaste och känsligaste organ vi har, men många av oss glömmer bort att skydda knoppen när vi cyklar. Som cyklist lever du farligt bland bussar och bilar. Du har ett enda skydd – din hjälm.Hjälmen hindrar inga olyckor, men den minskar skadeeffekten om olyckan skulle vara framme. Skaffa dig därför en hjälm som sitter bra och som du känner dig bekväm i. Sköt om din hjälm. Den måste hållas ren, aldrig kastas i marken och inte utsättas för starkt solljus eller värme.

TIPS NÄR DU SKA HANDLA CYKELHJÄLM

  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Tänk på att 70 procent av islagen vid cykelolyckor mot huvudet träffar pannan och tinningen.
  • Prova och känn efter så att hjälmen har bra passform, prova olika hjälmar så att du hittar rätt märke/modell för just ditt huvud.
  • Kontrollera att hjälmen är CE-märkt. Det ska stå CE EN 1078 (för barn över 7 år och vuxna) eller EN 1080 (småbarnshjälm med grönt spänne).
  • Om du köper en hjälm till ditt barn ska du absolut inte köpa en för stor hjälm som barnet kan växa i. Då äventyrar du barnets säkerhet eftersom hjälmen inte används på det sätt den är konstruerad för.
  • En hjälm som fått en kraftig smäll, till exempel vid en ordentlig vurpa eller ett högt fall, ger inte längre ett fullgott skydd och bör bytas ut.
  • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri.
  • Välj en hjälm som är utrustad med MIPS® för att få maximalt skydd mot de allra vanligaste olyckorna. Läs mer om hur MIPS®-teknologin fungerar nedan.
  • Glöm inte att spänna hakremmen ordentligt så att hjälmen sitter på plats och inte ramlar av vid ett kraftigt fall.
  • Du ska trivas i din hjälm. Prova den noga och kolla i spegeln hur den ser ut. Dagens hjälmar är både snygga och tuffa.
  • Oavsett hur dyr hjälmen är ger den inte ett fullgott skydd om den inte passar ordentligt. Därför rekommenderar vi alltid att du tar hjälp av någon som verkligen vet hur en hjälm ska sitta. Vi hjälper dig gärna med justeringar och rekommendationer.

Till Cykelväljaren!